Drina

Nekada granica između Istočnog i Zapadnog Timskog carstva, danas granica između Srbije i BiH, Drina je sa svojih 346 km neobičnog i krivudavog toka jedna od najspektakularnijih reka u ovom delu Evrope. Nekada je bila divlja i nepredvidiva, ali su joj tok ukrotili branama i akumulacionim jezerima, ne narušavajući joj lepotu. 
Veštačko jezero Perućac, u podnožju planine Tare, je najatraktivnija turistička destinacija na Drini, popularna za letnji odmor, vodene sportove i zanimljive izlete. Najveća atrakcija Perućca je Vrelo, jedna od najkraćih reka na svetu, duga svega 365 metara, koja se spektakularno uliva u Drinu praveći moćan vodopad. 


Najveća manifestacija na Drini svakako je DRINSKA REGATA. To je najposećenjiji događaj na vodi u Srbiji, a održava se svakog jula u čast splavarenja koje je na ovoj reci bilo uobičajeno pre izgradnje brana. 
Zbog čiste vode i i čuvene ribe mladice Drina je vrlo popularna u svetu ribolova, i tokom većeg dela godine veliki broj ribolovaca iz celog sveta posećuje njene obale.
Drina je na poseban način postala poznata u svetu i zbog mosta u Višegradu, zadužbine Mehmeda Paše Sokolovića iz 16. veka, oko kojeg se gradi radnja romana "Na Drini ćuprija " našeg nobelovca Ive Andrića. A samo 300 metara od starog mosta, na ušću Rzava u Drinu, nikao je 2012.godine Andrićgrad, okamenjena vizija kako je Višegrad mogao izgledati danas da nije bio izolovan od velikih kulturnih i umetničkih epoha koje su dominirale Evropom dok je Balkan bio pod vlašću Turaka. Danas je to turistički, kulturni i administrativni kompleks, jedan od najznačajnijih u Regionu.
Najčešće fotografisan prizor na Drini, zbog kojeg i profesionalni fotografi dolaze izdaleka, bez sumnje je tzv. "Kućica na steni", izgrađena prvi put 1969. i do danas se svake godine bori sa nabujalom rekom, postavši simbol Bajine Bašte.